17/10/2018 8 reacties

5 Dingen die mij verbazen over Australië

Uitstellen en uitstellen.. Iets waar ik bijzonder goed in ben en dus ook met deze blogpost heb gedaan. Je zou denken dat ik het heel druk heb en geen tijd heb voor mijn blog, maar ik heb de afgelopen week talloze momenten gehad dat ik er eentje kon schrijven. Weinig inspiratie en een dosis uitstelgedrag, that’s me. 

Afgelopen weken heb ik niet heel veel nieuws meegemaakt. Ik heb mijn ritme aardig gevonden en voel mij erg op mijn gemak. Als ik thuis kom van een dag in de stad voelt het ook echt als thuiskomen en ik kan ook zeggen dat de heimwee vermindert. Het gaat goed met mij! Ik leer allemaal verschillende meiden kennen, of dat nou op Au Pair meetups is of van een random appje die ik van iemand krijg. Ik heb sinds Byron Bay geen grote tripjes meer gedaan, want ik ben erachter gekomen dat als ik meer van Australië wil ontdekken (is wel the plan), ik toch een beetje zal moeten gaan sparen. 

Dit brengt mij dan ook een beetje op het onderwerp van deze blogpost. Ik wil in mijn blogposts niet in herhaling vallen en ik merk dat dit wel een beetje gebeurt als ik niks onderneem.. Dus hierbij wat anders. Niet een blog over wat ik meemaak hier in Australia, maar eentje waarin ik vertel over dingen die mij erg verbazen over dit land. Lets go!

Number 1. Australia is expensive.

Zucht. Dit wist ik van tevoren, maar helaas is het ook echt zo. Australië is niet goedkoop. Vijf dollar voor koffie hier, tien dollar voor een ontbijtje daar en bam, je bent opeens 50 dollar lichter. De eerste week rekende ik in mijn hoofd nog alles om naar euro’s (want dan werd opeens 8 dollar, maar 5 euro en dat kon dan wel, haha!), maar als je ook in dollars verdient heeft dat natuurlijk helemaal geen zin. Ook snel mee gestopt dus. Ik ben er ook snel achter gekomen dat als ik in de toekomst wat meer van Australië zou willen zien dan alleen de achtertuin, dat ik dan echt wel een beetje moet gaan sparen. Mijn eerste ‘grote’ trip stat namelijk al gepland! 2 december vertrek ik met de Greyhound bus richting Sydney om in 2 weken naar Melbourne toe te reizen, zin in!

Number 2. Even Australia has tons of rain.

Ergens in mijn hoofd dacht ik dat Australië droog was. Als je aan Australië denkt dan denk je toch aan tachtig procent woestijn, of ben ik daarin de enige? Boy was I wrong. De eerste paar weken dat ik hier was hadden we stralend weer, maar toen hadden we een paar hele warme dagen en kwamen ook meteen de onweersbuien. En onweer is hier intens (alhoewel Andrew zegt dat ik moet wachten tot de zomer..). Ik denk dat ik in 2 weken tijd hier meer bliksem heb gezien dan in 6 maanden tijd in Nederland. Australië is dus helemaal niet zo droog als ik dacht. Het is enorm groen en we moeten elke week het gras maaien, omdat het te hard groeit. Ondertussen ben ik de regen wel een beetje zat, want het regent al 4 dagen non-stop. Ik overdrijf trouwens niet, want ons zwembad is aan het overspoelen en er vormt zich ondertussen ook een meer in de voortuin.. Waar is die Australische zon gebleven waarvoor ik helemaal hierheen kwam? 

Number 3. Brisbane has mountains.

Voordat ik hier kwam wonen, dacht ik dat Brisbane redelijk vlak zou zijn. Een grote vlakke stad aan de kust. Niets is minder waar. Als ik ’s ochtends voor stoplichten sta moet ik hellingproeven uitvoeren en onder het autorijden gaan mijn oren meerdere keren open en dicht, omdat de hoogteverschillen zo groot zijn. Dit zorgt er dan wel weer voor dat je soms schitterende uitzichten hebt op downtown Brisbane. Door de bergen en natuur vind ik de omgeving waar ik woon echt prachtig. Ook al zitten we maar een halfuurtje van de stad af, je hebt het gevoel dat je in de middel of nowhere zit. 

Number 4. Speed limits. 

Iets wat mij erg verbaasde was hoe hard je hier op sommige wegen mag rijden. Zoals ik bij punt 3 aangaf, de wegen golven hier nogal. Ze gaan totaal niet recht en het is alleen maar up, down, up, down. En dan moet je ook nog eens 80 km/u rijden, want er zit iemand achter je te drukken. Op een bepaalde weg hier in de omgeving mag je zelfs 100 km/u. Nu vind ik deze snelheden niet crazy, maar gepaard met de wegen waarop je rijdt vind ik het soms wel bizar. Op zo’n weg zou je in Nederland namelijk een magere 60 mogen rijden. Maar omdat de afstanden buiten de stad steeds groter worden, is de snelheid daar ook op aangepast. Ain’t nobody got time to go slow. 

Number 5. Almost everything can be deadly 

Veel mensen weten dit en ook ik kwam hier met een kleine angst. Australië kent aardig wat gevaarlijke dieren. Iedereen denkt meteen als eerste aan de slangen en spinnen (gelukkig heb ik er nog geen gespot, pfieuw), en ja daar hebben ze genoeeeg varianten van. Van alleen een beetje irritant tot heul dodelijk. Maar daar houdt het niet op. We hebben in Brisbane in bepaalde wijken ook vleermuizen, die als ze je krabben een bepaalde ziekte overbrengen. Ook hebben we magpies, een vogelsoort die rond deze tijd van het jaar graag mensen aanvalt en aardig wat schade aan kan richten. Deze moet je maar op Youtube opzoeken, haha. Ze vallen vooral graag mensen op de fiets aan, waardoor iedereen hun fietshelmen (die zijn verplicht hier) bijzonder decoreert. Oftewel iedereen fietst met talloze tiewraps aan hun helm, om die vogels maar af te weren. Verder heb je nog giftige kikkers en allerlei andere reptielen. En dan ben ik ook nog niet eens begonnen over de zee.. lees de sharks, jellyfish en stingrays. Het is vooral heel belangrijk dat je tussen de vlaggen blijft zwemmen, zodat de lifeguards (net Baywatch) snel bij je kunnen zijn. Dit klinkt allemaal heel heftig, maar Sarah en Andrew bereiden mij met veel plezier op alles voor. Het hoort er hier allemaal gewoon bij en niemand kijkt ervan op. Ik heb gelukkig nog niks enorm heftigs meegemaakt.

Dit zijn vijf dingen die meteen een beetje in mij opkomen, maar er zijn natuurlijk talloze dingen die anders zijn hier dan in Nederland. Het water dat ik drink komt uit een filter uit de koelkast en niet uit de kraan. Vijftigcentmunten zijn enorm groot en heel zwaar, iets wat ik niet logisch vind maar oké. Wel vind ik het geld hier heel mooi, random maar klein detail. Oh, en misschien vind ik het meest verbazende nog wel hoeveel Heineken ze hier drinken. Dat had ik nooit verwacht zo ver weg, haha. Heel veel van de dingen die ik hier meemaak sta ik niet heel veel bij stil en dus zouden er vast nog wel twintig dingen aan dit lijstje kunnen worden toegevoegd, maar die weet ik gewoon niet meer..

Ik hoop dat jullie dit een leuke post vonden en iets meer te weten zijn gekomen over Australië. Dit weekend ga ik naar de Sunshine Coast met het gezin en de caravan. Omdat Milou daar woont ga ik gezellig een weekendje met haar leuke dingen doen. Voor deze blog heb ik helaas geen foto’s (waar moet ik foto’s van maken? Mijn ontbijt?), maar tegen die tijd heb ik vast wat mooie kiekjes. Ik hoop op mooi weer zodat we lekker dingen kunnen ondernemen. Tot de volgende keer! 

Liefs Esmee

8 reacties

 • Marinke schreef:

  Heerlijke post! Fijn om even mee te kijken! Foto tips😉rolling hills, uitzicht stad, streetview….ach en ontbijtjes vind ik ook leuk😘

 • Anita lensink schreef:

  Hoi Esmee
  Wat fijn om te lezen dat het goed met je gaat en dat je je happy voelt. En je hebt weer een super leuke blog geschreven. En wat een dieren hebben ze daar. Ik zou die vogel die je aanvalt de engste vinden . Want je wist het nog niet maar ik ben super bang voor vogels en zeker die wie je aanvallen . Zou de hele weg gillend fietsen zodat ze uit mn buurt zullen blijven. Hihihi. Ik kijk uit naar je volgende blog en foto’s. Ik vind je echt een stoere meid dat je dit allemaal maar effe doet en durft . Groetjes Anita ❤

 • Mireille Jansen schreef:

  Hey Lieverd!
  Wat goed dat je je daar al zo thuis voelt. Erg leuke blog om te lezen, mag je best vaker doen van die leuke wetenswaardigheden over Australië😊
  Hier gaat ook alles goed, nog steeds genieten van de Indian Summer en geen regen…he he he 🤭

 • Ada van de Kolk schreef:

  Hey Esmee, ik lees jouw blog met veel plezier, deze is ook weer super leuk! Leuk die dingen die je daar ziet en mee maakt! Leren wij ook weer wat van 😃! Veel plezier de komende tijd!
  Groetjes, Ada

 • Rhodie schreef:

  Wat leuk om te lezen dat je t fijn hebt, juist ook met de “gewone” dingen die je doet…je bent wel in Australië! Lijkt me allemaal bijzonder waar je komt. lekker van genieten zonder te veel uitgeven, sparen voor je reis.
  Denk dat de zon hier is gebleven!!! Hier alleen maar zon…geen regen…erg droog… al t ijs(bij de bakker) is op! Niemand verwacht dat t zolang zo’n mooi weer blijft… we zijn druk met de speculaas en chocolade letters inpakken beetje raar met dit mooie weer…mis je gekwek wel op de dinsdagmiddag wel… geniet van alles wat je mee maakt daar…vind t leuk om te lezen wat je allemaal schrijft!
  Geniet van alles wat je doet

 • Ada van de Kolk schreef:

  Hey Esmee, super leuk wat je allemaal schrijft! Veel plezier de komende tijd!
  Groetjes, Ada

 • Sandra schreef:

  Heerlijk! Als ik je blog lees hoor ik je gewoon gezellig kakelen en lachen zoals alleen jij dat kan😉. Alsof je naast me zit! Prachtomgeving hoor! Nieuwsgierig naar wat nog komt🤗👏

 • Sandra schreef:

  Ps… vannacht nog gedroomd dat ik een enge vogelspin in m’n hollandse sla vond…. mag hopen voor je dat je die killingspider niet tegenkomt.. …IEEEUWWWW😯

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *